آشنایی با انواع آبخوری طیور
از نکات اساسی پرورش خوب، فراهم نمودن آب تمیز و خنک و با شدت جریان کافی برای پرندگان است. اگر پرندهها آب کافی مصرف نکنند، مصرف دان نیز تحت تاثیر قرار میگیرد و در عملکرد پرنده اثر منفی میگذارد.
در پرورش پولت و مرغ تخمگذار از سیستمهای آبخوری باز بسته استفاده میشود.
الف- آبخوریهای اتوماتیک قطرهای نیپل
این سیستم به طور وسیعی در سیستم بستر و قفسهای اتوماتیک مورد استفاده قرار گرفته است. کاملاً بهداشتی بوده و احتیاج به ضدعفونی مکرر ندارد؛ و از نظر صرفهجویی در مصرف آب بسیار مناسب میباشد. در این سیستم جریان آب از لوله میگذرد و در فواصل مشخص در بستر و کنار هر قفس سوپاپهای مخصوص تعبیه شده است تا آب به صورت قطرهقطره از این سوپاپها خارج شود. طیور به طور متناوب به این سوپاپها نوک میزنند. به این ترتیب موجب میشوند که آب از دهانه سوپاپ به طرف پایین جریان پیدا کند.
نکته: این نوع آبخوریها برای جوجه های قبل از یک هفتگی در قفس قابل استفاده نیست.
ب- آبخوریهای اتوماتیک فنجانی
آبخوریهای کوچکی هستند که ۵ تا ۱۵ سانتیمتر قطر و ۵/۲ تا۶/۷ سانتیمتر عمق دارد و براساس روشی که آب در داخل آنها وارد میشود، به انواع مختلف زیر تقسیم میشود:
۱-نوع معلق:
یک فنجان نسبتا بزرگی به انتهای یک لوله عمودی یا لوله خرطومی متصل است که در داخل فنجان سوپاپی قرار دارد که بر اساس وزن آب داخل فنجان باز بسته میشود.
۲-نوع ماشه ای:
معمولا فنجانها در قسمت بالای یک لوله افقی در طول سالن قرار دارد که سوپاپی در قسمت پایین فنجان تعبیه شده است که توسط ماشهای باز بسته میشود. ماشه توسط خود مرغ عمل میکند. فنجان این نوع آبخوری بسیار کوچک است. لوله افقی را میتوان بالا و پایین کشید و بر اساس سن جوجه ارتفاع آن تغییر مییابد.
پ-آبخوریهای اتوماتیک سیفونی یا زنگوله ایی-آویز
این آبخوریها از یه قسمت مدور و یک بشقاب تشکیل شدهاند. جنس آنها اغلب از پلاستیک و دارای دستگاه تنظیم هستند و به وسیله لولهایی نازک، به لوله اصلی جریان آب که از زیرسقف میگذرد وصل و آویزان میشوند. با کاهش آب، به علت سبکی، فنر متصل به آن بالا رفته و شیر تنظیم باز میشود و آب به داخل آبخوری جریان مییابد. زمانی که میزان آب به حد معینی رسید، به علت سنگین شدن آبخوری فنر به پایین کشیده شده و شیرتنظیم بسته میشود.بدین ترتیب، همیشه به مقدار کافی آب تمیز و خنک در اختیار مرغها قرار می گیرد.
ارتفاع آبخوری با توجه به سن مرغها میتوان کم یا زیاد نمود و استفاده از این آبخوریها معمولاً بهداشتیتر بوده و در مصرف آب نیز تا حدی صرفهجویی میشود. ولی این کار در مقایسه با انواع دیگر آبخوری نیاز به سرمایهگذاری بیشتری دارد. باید توجه داشت که آبخوریها را نباید مستقیما به جریان آب وصل نمود. زیرا در صورت قطع جریان آب، لطمه بزرگی به مرغها وارد میشود. از سوی دیگر نقاط سردسیر، خطر یخ زدگی لولههای آب وجود دارد. از این رو باید برای هر سالن یک منبع ذخیره آب جداگانه نصب گردد که جریان آب مورد نیاز سالن به منبع مذکور وصل میشود. همچنین هنگام دادن دارو نیز میتوان مقدار معینی از دارو را در آب مخزن حل نموده و به داخل آبخوریهای سالن هدایت نمود. یک فایده دیگر استفاده از این بشکهها، گرم نگه داشتن آب در فصل سرما است تا از این طریق حداقل دمای آب، یعنی ۱۲درجه سانتی گراد به خوبی تامین شود.
س- آبخوری های دستی کله قندی
بیشتر برای جوجههای جوان از آبخوریهای کلهقندی استفاده میشود.
- کلیه عملیات پر و خالی کردن،شستشو و ضدعفونی آنها توسط کارگرها انجام می گیرد.
- داخل حصار و اطراف مادر مصنوعی، تعدادی آبخوری کوچک از این نوع قرار داده میشود.
- حداقل ظرفیت آبخوریهای کلهقندی۵/۱ لیتر و حداکثر۴لیتر است و برای هر ۱۰۰۰ جوجه ۶ آبخوری کله قندی استفاده میشود.
- استفاده از تعداد زیادتر آبخوری کوچک بهتر از تعداد کمی آبخوری بزرگ است.
گرد آورندگان: تیم پرورش رویان طیور
جهت مشاوره با شماره ۰۹۱۱۳۱۴۲۳۹۵ تماس حاصل بفرمایی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.